Vytisknout tuto stránku

Vánoční hvězda s nutelou

Ingredience na těsto:
450 g polohrubé mouky
180 ml mléka
8 g droždí
30 g másla
70 g cukru krupice
2 žloutky
špetka soli
 
Dále potřebujeme:
200 g nutely
2 bílky
 
Postup přípravy:
Z droždí, cukru a mléka umícháme kvásek, necháme ho vykynout.
 
Mouku prosejeme, přidáme sůl, zbytek cukru, povolené máslo a 2 žloutky. S vykynutým kváskem propracujeme těsto. Necháme ho kynout asi 40 minut, mělo by se zdvojnásobit.
 
Těsto dáme  na pomoučený vál a propracujeme. Rozdělíme ho na 4 díly.
 
Vyválíme první díl na kruh o velikosti talíře, natřeme nutelou. Takto postupujeme, dokud nevyužijeme všechny 4 části těsta.
 
Poslední vrstvu nepotíráme, ale pomocí přiloženého talíře odřízneme přebytečné těsto.
 
Pomocí hrnku si naznačíme střed a kruh rozřežeme na čtvrtiny, poté na poloviny, takže získáme osminy a osminy znovu na poloviny, tím získáme šestnáctiny. Upozorňuji, že střed musí zůstat nerozřezaný!
 
Do každé ruky vždy vezmeme jeden cíp a zatočíme je tak, aby byly vzájemně zatočené protichůdně. Takto opakujeme se všemi cípy, dokud nezískáme osmicípou hvězdu, jejíž každý cíp se skládá z dvojice opačně zamotaných cípů.
 
Kraje těsta zastrčíme, aby byly pěkně zakulacené.
 
Hotovou hvězdu potřeme bílkem a dáme péct na 180°C asi na 20 minut.

Recept nám zaslala paní Lenka Chládková, která také připojila hezký komentář: Je to lehký moučník vhodný ke kávě a mají ho moc rády i děti.