Vytisknout tuto stránku

Pomerančovo-kokosové crinkles

Tento recept je vhodný nejen jako vánoční cukroví, ale také jako lákavá dobrůtka  pro děti - jsou to vlastně takové  "popraskané kuličky".
 
Ingredience:
150g krupicového cukru
240g hladké mouky
90g  strouhaného kokosu
půl balíčku kypřícího prášku do pečiva
2 vajíčka
60g měkkého másla 
pomerančová kůra z jednoho většího pomeranče
šťáva z půlky pomeranče 
 
moučkový cukr na obalení kuliček
 
Postup přípravy:
Cukr a máslo vyšlehám v misce do hladké pěny, přidám vajíčka a znovu našlehám. Potom přidám kůru a šťávu z pomeranče a zlehka promíchám.
Nakonec vmíchám kokos a mouku s práškem do pečiva.
 
Vzniklé těsto bude trochu lepivé,  nechám ho asi hodinu odpočinout v chladu.
 
Těsto odebírám lžičkou a rukou tvaruji kuličky velikosti vlašského ořechu  (nebo spíše ještě trochu menší, protože při pečení naběhnou). Obalím v prosátém moučkovém cukru a rovnám na plech s pečícím papírem.

Peču v troubě  vyhřáté na 170 °C, asi 15 minut. Cukr utvoří popraskaný vzhled. Budou ještě trochu měkké, když je vyndám.  Po vychladnutí je naskládám  do uzavíratelné dózy, aby se na vzduchu nevysušili.

Lenka Chládková