Vytisknout tuto stránku

Vánoční lekníny s karamelovým krémem

Tyto lekníny jsou vhodné nejen jako vánoční cukroví, ale upoutají pozornost i na svatbě.
Na první pohled vypadají složitě, ale stojí za to je vyzkoušet. Jsou vynikající.
 
Ingredience:
 
Těsto:
300g hladká mouka
100g cukr moučka
200g másla nebo Hery
1 lžíce smetany (33%)
1 žloutek
strouhaná kůra z 1 citronu
 
Karamelový krém:
1 ks karamelo -  nebo 2 hodiny vařit salko
300 - 350g másla
1 lžíce rumu  
 
Na dozdobení:
rybízová marmeláda
tmavá čokoládová poleva
marcipán na kytičky nebo hotové cukrové kytičky
 
 
Postup přípravy:
 
Na stůl si prosejeme mouku a moučkový cukr, nastrouháme kůru z citronu,  přidáme změklé máslo, smetanu a žloutek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme 2 hodiny v chladu odpočinout.
 
Těsto vyválíme a vykrajujeme stejný počet kytiček a hvězdiček. Kytičky klademe na plech vyložený pečicím papírem a hvězdičky dáváme do formiček na košíčky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova. Hvězdičky po upečení opatrně vyklopíme.
 
Kytičku potřeme marmeládou a opatrně na ni přilepíme hvězdičku.
 
Příprava krému : Změklé máslo vyšleháme a po lžících přidáváme karamelo. Nakonec přidáme rum a ještě chvíli šleháme.
 
Krém dáme do zdobícího sáčku s ozdobnou cukrářskou špičkou  a stříkáme ho do hvězdiček do tvaru pusinky. Potom dáme ztuhnout do lednice.
 
Pomocí kávové lžičky polijeme čokoládovou polevou, jen lehce, aby nestékala. Nakonec dozdobíme připravenými kytičkami.

Lenka Chládková