www.krasnevanoce.cz

Medové perníčky

Ingredience:

Těsto:

650g hladké mouky
200g másla
200g moučkového cukru
2 lžíce kakaa
1 lžička perníkové koření
1 lžička sody - není nutná
3 vejce
7 lžic medu
1 prášek do perníku

- toto těsto je zhruba na 6 - 7 plechů

1 rozšlehané vajíčko na potírání

Cukrová poleva na zdobení:

1 vaječný bílek
140g moučkového cukru

Postup výroby medových perníčků:

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které dáme na chvíli odpočnout a vychladit do ledničky. Tím se nám s ním bude lépe pracovat a nebude se tolik lepit.

Z části těsta vyválíme plát vysoký asi tak 3 mm. Připravíme si vykrajovací formičky a můžeme se pustit do vykrajování různých tvarů, které dáváme rovnou na plech vyložený pečícím papírem.

V předehřáté troubě pečeme na 150 stupňů cca 15 minut.

Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se krásně lesky. Někdo potírá již před pečením, ale někdy při potírání vznikají nehezké bubliny, které se na horkých hotových perníčcích většinou nedělají.

Vychladlé medové perníčky zdobíme cukrovou polevou.

Postup výroby cukrové polevy:

Do moučkového cukru přidáme vaječný bílek a mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Jen tak vznikne jemná poleva, se kterou se nám bude dobře pracovat. Jestli máme polevu moc řídkou, přidáme cukr, v opačném případě přidáme pár kapek vody. Pokud do polevy přidáme pár kapek citrónu, bude mít mírně nakyslou chuť. Potřebujeme-li docílit určité barvy, použijeme klasické potravinářské barvivo.

DO VÁNOC ZBÝVÁ